- Tel: 06 48 31 04 73
- E-mail: info@praktijkbovenal.nl
Hoofdpijn
Hoofdpijn: 90% van de mensen heeft er in meerdere of mindere mate last van. En 20% heeft er wekelijks last van! Meestal gaat hoofdpijn vanzelf over, het wordt zelden veroorzaakt door een ernstige aandoening. Maar soms zijn de klachten zo frequent of hevig dat ze je dagelijks leven beïnvloeden, en dat kan niet de bedoeling zijn. In zo’n situatie kan manuele therapie uitkomst bieden.
“Heleen Boven is een ontzettend prettige fysiotherapeute. Ik ben naar aanleiding van door spierspanning veroorzaakte hoofdpijnklachten naar haar doorverwezen door de neuroloog. Heleen denkt veel met je mee en geeft je, waar nodig, tips die kunnen bijdragen aan een spoedig herstel. Daarnaast is het ook altijd gezellig gewoon even een praatje met haar te maken. Ik zou iedereen met soortgelijke klachten aanraden een afspraak met haar te maken, zodat u dit zelf kunt ervaren.” - Teddy Chateau
Verschillende soorten hoofdpijn
Er zijn verschillende soorten hoofdpijn: van een zeurderige pijn in je achterhoofd, tot een kloppende pijn achter de ogen en alles daartussenin. In de meeste gevallen gaat de hoofdpijn gepaard met nekpijn. Dit kan komen door gespannen spieren, de werking van de gewrichten of een overgevoeligheid van het zenuwstelsel. Een manueel therapeut neemt al deze elementen mee in de analyse van de klachten en kijkt of er sprake is van:
-
Spanningshoofdpijn
Spanningshoofdpijn is de meest voorkomende soort hoofdpijn. Het voelt alsof er een strakke band om je hoofd zit die ineens weer verdwijnt. Ook kunnen jouw nek en schouders pijnlijk en gespannen aanvoelen. De duur is wisselend: van enkele minuten tot meerdere dagen. Licht of geluid kunnen de pijn verergeren.
Wat is de oorzaak van spanningshoofdpijn? Veel mensen denken ‘spanning’, maar dat is meestal niet het geval. Het kan te maken hebben met een overgevoeligheid voor pijn, erfelijke factoren, een verkeerde houding, moeheid en totale overbelasting. Soms is er helemaal geen duidelijke oorzaak.
-
Migraine
Migraine is een heftige, bonzende hoofdpijn aan één zijde van het hoofd. Vaak houdt deze aanval 4 tot 72 uur aan. Veel mensen voelen de migraine aankomen, ze zijn bijvoorbeeld moe, kunnen zich slecht concentreren, krijgen een stijve nek of zijn extra gevoelig voor licht en geluid. Als de migraine eenmaal gaande is, is het vaak het prettigste om te zitten of liggen. Inspanning kan voor misselijkheid zorgen.
Wat is de oorzaak van migraine? Daar zijn onderzoekers nog niet helemaal over uit. Migraine is van meerdere factoren afhankelijk, maar welke factoren dat precies zijn, is nog niet bekend. Men verwacht dat migraine veroorzaakt wordt door een soort ontstekingsreactie van een zenuw in je hoofd.
-
Cervicogene hoofdpijn
Cervicogene hoofdpijn is een eenzijdige, zeurende vorm van hoofdpijn. De pijn ontstaat vanuit je nek en is afhankelijk van je houding en bewegingen. Dus als je de nek op bepaalde manieren beweegt, kan de hoofdpijn verergeren of verminderen. Cervicogene hoofdpijn gaat vaak samen met eenzijdige nek- en/of schouderpijn.
Wat is de oorzaak van cervicogene hoofdpijn? Het is een secundaire hoofdpijn, dat wil zeggen dat er een externe factor is die de hoofdpijn veroorzaakt. Denk hierbij aan facetgewrichten, de discus, spieren of ligamenten. De manueel therapeut zal samen met jou achterhalen waar de cervicogene hoofdpijn vandaan komt.
-
Clusterhoofdpijn
Clusterhoofdpijn bestaat uit clustergewijze hoofdpijnaanvallen van zeer ernstige hoofdpijn. Vaak voel je de pijn vooral rondom het oog, al kan het ook uitstralen naar andere delen van je hoofd. Vroeger werd deze vorm van hoofdpijn ook wel Neuralgie van Horton of suicidal headache genoemd.
Wat is de oorzaak van clusterhoofdpijn? Clusterhoofdpijn is een aandoening waarbij meerdere delen uit de hersenen betrokken zijn. Dat maakt het lastig om deze vorm van hoofdpijn te behandelen. Wel kun je jouw levensstijl zó inrichten dat je de kans op aanvallen beperkt. Een manueel therapeut kan jou daarbij helpen.
-
Medication overuse headache
Medication overuse headache (MOH) is een allesoverheersende hoofdpijn, waardoor het lastig wordt om andere vormen van hoofdpijn te kunnen diagnosticeren.
Hoe ontstaat MOH? Zoals de naam al doet vermoeden, wordt deze vorm van hoofdpijn veroorzaakt door het gebruik van medicijnen, en dan met name pijnmedicatie of specifieke migraine-remmers. De manueel therapeut zal de MOH eerst moeten aanpakken voordat andere vormen van hoofdpijn behandeld kunnen worden. Waar nodig zal worden overlegd met de (huis)arts.
- Trigeminusneuralgie (aangezichtspijn)
- Glossopharyngeus (neuralgie) en supra-orbitalis neuralgie
- Temporomandibulaire (dysfunctie)
Manuele therapie kan de frequentie en ernst van spanningshoofdpijn, migraine, cervicogene hoofdpijn of hoofdpijn na een ongeval (trauma) verminderen. Speelt er vermoedelijk een andere soort hoofdpijn mee die nog niet gediagnosticeerd is? Dan overlegt de manueel therapeut meestal met de huisarts en/of neuroloog, om samen tot het best mogelijke behandelplan te komen.
Mogelijke triggers van hoofdpijn
Hoofdpijn kan onder andere getriggerd worden vanuit een bepaalde statische houding van het hoofd en de nek. Bijvoorbeeld tijdens langdurig werken achter een bureau. Daarnaast kan lichamelijke conditie een rol kan spelen bij hoofdpijn. Het is logisch dat je door de klachten minder aan beweging toekomt, of hier angst voor krijgt, maar sporten kan juist bijdragen aan een verlichting van de klachten. Ook kunnen erfelijke factoren, spanningen en/of fysieke ongevallen tot hoofdpijn leiden. Er zijn dus tal van triggers die clusterhoofdpijn, migraine-aanvallen en spierspanningshoofdpijn kunnen aanwakkeren.
Wat kan een manueel therapeut voor jou doen?
- Achterhalen welke hoofdpijn of welke combinatie van hoofdpijnen je hebt
- Triggers voor hoofdpijnaanvallen vaststellen
- Uitleggen hoe de nek en het hoofd samenwerken
- De houding en de beweeglijkheid van de nek bevorderen
- Specifieke nekspieren trainen
- Ontspanningsoefeningen meegeven
- Adviezen geven over aanvullende behandelingen
Praktijk Bovenal helpt jou erbovenop
Bij manueel therapeut Heleen Boven is jouw hoofd(pijn) in goede handen. Als voorzitter van Hoofdpijn Netwerk Noord weet ze als geen ander hoe fysio- en manuele zorg kunnen bijdragen aan de vermindering van hoofdpijnklachten.
Er zijn voldoende bewezen manuele behandelmethoden tegen hoofdpijn, maar bij jou kan het soms net weer anders werken dan bij een andere patiënt. Daarom neemt Heleen de tijd voor jouw verhaal: welke klachten heb je, wanneer heb je pijn, welke adviezen heb je in het verleden al gekregen? Heleen zal het hele plaatje analyseren en daarna een persoonlijke behandeling samenstellen. Meestal is manuele therapie voldoende, soms zal ze jou adviseren om extra hulp in te schakelen van een andere specialist. Elke keuze baseert zij op jarenlange kennis en de diepe wens om jou écht verder te helpen.
Maak een afspraak bij Praktijk Bovenal
Vraag jij je af wat te doen bij hoofdpijn? Praktijk Bovenal doet er alles aan om de frequentie en hevigheid van jouw klachten te verminderen. Niet alleen voor de aankomende tijd, maar voor de lange termijn! Neem gerust contact op voor extra informatie of om een afspraak te maken.
Praktijk Bovenal
Rivierenhof 29725 HA Groningen
Tel: 06 48 31 04 73
E-mail: info@praktijkbovenal.nl
KvK nr: 69458812
Het laatste nieuws
De agenda van Heleen Boven is momenteel vol. Om de kwaliteit van zorg te waarborgen, kunnen er tot minstens 1 januari geen nieuwe patiënten worden aangenomen in haar agenda. Indien gewenst, kun je op de wachtlijst worden geplaatst. Patiënten....
lees verderHallo allemaal, Alweer meer dan een half jaar werk ik samen met Heleen bij Praktijk Bovenal. Sommigen van jullie hebben mij al eens gezien, maar een deel ook niet. Tijd om even een samenvatting te geven van afgelopen jaar. Vanaf April 2021 ben....
lees verder- Home
- Nieuws
- Manuele therapie
- Klachtenbeelden
- Tarieven en vergoedingen
- Over ons
- Contact
Praktijk Bovenal
Adres
Rivierenhof 2
9725 HA Groningen
Tel: 06 48 31 04 73
E-mail: info@praktijkbovenal.nl